Dziko rosnące rośliny – bogactwo witamin w Twojej kuchni
Chwasty rosną tam, gdzie chcą – można się na to skarżyć albo po prostu zrobić z tego jak najlepszy użytek. Wiele z tych upartych roślin świetnie nadaje się do wykorzystania w kuchni. Dostarczają one naszemu organizmowi często cennych składników odżywczych. Często zawierają nawet więcej składników odżywczych niż zwykłe zioła kuchenne. W tym artykule przedstawiamy alternatywną metodę zwalczania chwastów oraz prezentujemy sześć jadalnych roślin, które doskonale uzupełniają zdrową dietę.
Zbieraj tylko te chwasty, które potrafisz jednoznacznie zidentyfikować.Najlepsza pora na zbiór to poranek, gdy rośliny są jeszcze soczyste i świeże.
Wszechstronne i darmowe
Bogactwo witamin
Starego, dobrego mniszka lekarskiego rozpoznasz bez najmniejszego trudu, a nawet jeśli popełnisz już błąd, nie będzie miał on żadnych konsekwencji – wszystkie części rośliny są jadalne. Nie należy spożywać jedynie białego mlecznego soku, który wypływa z łodyg – ten trzeba porządnie wypłukać. Dzięki wysokiej zawartości witamin A i C mniszek lekarski może śmiało konkurować z sałatą, a dodatkowo dostarcza naszemu organizmowi dużo białka i potasu. Co jeśli nazbierało się go zbyt dużo? To nie problem, ponieważ mniszka można bez obaw zamrażać i zjeść później. Roślina świetnie sprawdza się w roli smacznego dodatku do sałatek, natomiast z kwiatów można również przygotować pyszne herbaty. Najbardziej znanym sposobem wykorzystania mniszka lekarskiego jest jednak przygotowywanie z niego syropu
.Zamiennik szpinaku
Pokrzywa jest jednym z najmniej lubianych chwastów w ogrodzie – naszym zdaniem całkowicie niesłusznie. Jej owiane złą sławą liście liście są bowiem pełne witaminy C, żelaza i wapnia. Jako roślina lecznicza pokrzywa jest stosowana nawet w leczeniu reumatyzmu i infekcji dróg moczowych. Podczas zbierania i przetwarzania pokrzyw należy oczywiście nosić rękawiczki, jednak parzenie lub drobne rozdrabnianie liści szybko łagodzi ich parzące właściwości. Liście można przygotować podobnie jak szpinak lub użyć ich do zrobienia wybornego pesto. Pokrzywa świetnie nadaje się również jako nadzienie do ravioli lub składnik sycącej zupy.
Porada: pozostawienie kilku pokrzyw w ogrodzie może być także korzystne dla przyrody. Rośliny te stanowią bowiem ważne schronienie dla owadów i źródło pożywienia dla wielu gatunków motyli.
Ostry w smaku
Cokolwiek zrobisz, podagrycznik i tak wróci. Jeśli nie przejął jeszcze Twojego ogrodu, warto poszukać go na skraju lasu, gdyż najlepiej rośnie w półcieniu. Najsmaczniejsze są młode liście o lekko ostrej nucie, przypominającej połączenie marchewki i pietruszki. Opłaca się go zbierać, ponieważ zawiera duże ilości witaminy A oraz minerałów – pod tym względem nawet przewyższa nawet inny rodzimy superfood – jarmuż. Można wykorzystać nie tylko liście rośliny, ale również łodygi i pąki kwiatowe. Podagrycznik doskonale sprawdza się jako przyprawa do sałatek ziemniaczanych, można go również przygotować jak szpinak lub w formie purée. Kilka liści dodanych do zielonego koktajlu nada mu przyjemny, orzeźwiający smak – naprawdę warto tego skosztować!
Cierpki w smaku
Bluszczyk kurdybanek łatwo rozpoznać po drobnych, liliowych kwiatach. Jeśli nie rośnie na Twoim trawniku, warto poszukać go pod żywopłotami i krzewami. Roślina ta lubi chłodne i wilgotne miejsca, gdzie szybko się rozprzestrzenia. Nie należy zbierać zbyt wielu liści naraz – choć są bogate w witaminę C, mają dość cierpki smak. Najlepiej zacząć od niewielkich ilości, np. dodając go do masła ziołowego lub twarogu z ziołami. Dobrze pasuje też do sałatek, zup oraz omletów. Jadalne są również kwiaty i wierzchołki pędów. Ponieważ mają one delikatnie słodkawy smak, można ich używać do dekoracji deserów.
Aromatycznie czosnkowy
Od marca do połowy maja spotkasz go na łąkach i w lasach. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ jego liście są bardzo podobne do trujących liści konwalii, co może prowadzić do pomyłek. W odróżnieniu od konwalii, spodnia strona liści czosnku niedźwiedziego jest matowa. Roślinę tę można też rozpoznać po intensywnym zapachu czosnku – podczas zbiorów Twoje dłonie szybko przesiąkną tym aromatem. Z pewnością słyszałeś już o pesto lub dipie z czosnku niedźwiedziego? Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi czosnek niedźwiedzi jest jednym z najsmaczniejszych dzikich ziół i coraz częściej pojawia się w menu restauracji.
Bogata w białko
Pozbycie się gwiezdnicy z ogrodu należy do rzeczy praktycznie niemożliwych. Na szczęście jej liście można po prostu zjeść. Zawierają bowiem dużą ilość białka oraz magnezu, a ich łagodny, aromatyczny smak sprawia, że świetnie pasują do zup i sałatek. Chętnie wykorzystuje się ją także do masła ziołowego lub past kanapkowych. Roślinę tę można dość łatwo znaleźć, ponieważ preferuje tereny nieużytków, takie jak opuszczone pola uprawne, grządki warzywne lub pobocza dróg.
Dla zbieraczy i osób samodzielnie uprawiających swoje jedzenie