Oczywistością jest, że to właśnie pomidory z własnych upraw smakują najlepiej. Te czerwone, niesamowicie bogate w witaminy warzywa można uprawiać zarówno w ogrodzie, jak i na balkonie czy tarasie. Poniżej znajdziesz pięć najistotniejszych wskazówek, które pomogą Ci cieszyć się obfitymi zbiorami pomidorów aż do jesieni.
Uprawa pomidorów
1
Do prawidłowego rozwoju pomidory potrzebują stałego podlewania. Zarówno niedobór, jak i nadmiar wody może zaszkodzić roślinie oraz jej owoców. Jeśli liście Twoich pomidorów mocno się zwijają, może to być oznaka stresu spowodowanego suszą i silnym zasoleniem gleby. A co, gdy problemem jest pękanie dojrzewających pomidorów? Wtedy przyczyną są zwykle nagłe zmiany pogody, zwłaszcza jeśli przed dłuższy czas było słonecznie i upalnie, a później zaczął się okres obfitujący w opady i towarzyszące temu znaczne zachmurzenie nieba. Powodem może też intensywne podlewanie roślin po długiej suszy. Zbyt duża ilość wody zwiększa ciśnienie w dojrzewających pomidorach, czego efektem są podłużne lub pierścieniowate pęknięcia. Tak jak w przypadku niemal wszystkich obszarów naszego życia, także i w podlewaniu pomidorów trzeba umieć znaleźć złoty środek. Dobra rada: zawsze podlewaj rośliny od dołu! Unikniesz dzięki temu rozwoju chorób grzybowych.
2
Woda to jednak za mało, aby pomidory wytworzyły smaczne owoce. Pomidory zaliczają się do tzw. roślin żarłocznych – mają wysokie zapotrzebowanie na składniki odżywcze, szczególnie azot, fosfor i potas. To właśnie potas reguluje gospodarkę wodną rośliny, wzmacnia jej ściany komórkowe i zwiększa jej odporność na choroby. Pierwsze oznaki niedoboru składników odżywczych często można zauważyć na liściach – niemal całe żółkną, jedynie tkanka wzdłuż wzdłuż głównej żyły centralnej zachowuje zielony kolor. Stosując specjalistyczne nawozów do pomidorów, możesz w łatwy sposób zapewnić swoim roślinom odpowiednią ilość składników odżywczych.
3
Gdy pomidory porządnie już podrosną, koniecznie należy je podeprzeć – w innym przypadku rośliny się złamią. W miesiącach letnich, gdy właściwie pielęgnowane rośliny obficie owocują, takie podpory dodatkowo chronią pomidory przed złamaniem pod ciężarem owoców. Można używać tyczek z drewna, tworzywa sztucznego lub bambusa, ale dobrze sprawdzą się także podpory spiralne, kratki czy trejaże. Aby zapewnić roślinom maksymalną stabilność, należy je przywiązać do podpory sznurkiem ogrodniczym lub przymocować za pomocą specjalnych klipsów (nie dotyczy podpór spiralnych).
4
Jeśli zależy Ci, aby roślina wykorzystywała energię na zawiązywanie nowych owoców, a nie na wzrost pędów, należy regularnie usuwać młode pędy boczne. Dzięki temu roślina nie będzie się zanadto rozkrzewiać. Jest to tak zwane pasynkowanie i wykonuje się je z troski o zdrowie roślin i prawidłowy wzrost dużych, odpowiednio dojrzałych owoców. Młode, jeszcze w dużym stopniu miękkie pędy można w łatwy sposób usuwać samymi paznokciami. Starsze i twardsze pędy warto natomiast przycinać ostrym nożem, aby niepotrzebnie nie uszkodzić rośliny. Pod koniec sierpnia, oprócz pędów bocznych, należy także odciąć wierzchołek pomidora, przez co nad ostatnim kwiatostanem zostanie nam jeszcze jeden liść. Dzięki temu zawiązane już pomidory zdążą dojrzeć jeszcze przed pierwszymi przymrozkami.
5
Pomidory są narażone jednak nie tylko na niedobór składników odżywczych czy nieodpowiednie podlewanie. Częstym problemem jest również zaraza ziemniaczana i brunatna zgnilizna. Tego rodzaju choroby grzybowe atakują pomidory zwłaszcza latem, gdy przez dłuższy czas utrzymuje się wysoka wilgotność. Objawami są szarozielone, a później brązowe, powiększające się w szybkim tempie plamy na liściach. Choroby te nie oszczędzają również owoców. Na pomidorach także pojawiają się brązowe plamy, a miąższ w tych miejscach twardnieje. Zalecamy jak usuwać zaatakowane przez chorobę części roślin i spryskać krzaczki pomidorów środek ochronnym, który zapobiegnie dalszemu rozprzestrzenianiu się zarazy.
Dowiedz się więcej o pomidorach i ich uprawie
Produkty przydatne przy uprawie pomidorów