Najważniejsze porady, które przydadzą Ci się podczas uprawy warzyw
Uwielbiasz zielone cukinie, świeże buraki liściowe, dorodne kalafiory, chrupiące marchewki albo piękne bulwy buraka czerwonego? Jeśli tak, i do tego jesteś właścicielem ogródka warzywnego, już pierwszy letni spacer pośród grządek może być wspaniałym doświadczeniem. Jeżeli jednak dopada Cię teraz myśl: „ech, chciałbym mieć własny ogródek z warzywami, ale pewnie wymaga to zbyt dużo pracy!”, ten artykuł powstał specjalnie dla Ciebie. Udowodnimy, że uprawa warzyw może być łatwa i przyjemna!
Jeśli dotychczas z uprawą warzyw nie było Ci specjalnie po drodze, początki mogą wydawać Ci się trudne.. Osoby początkujące często nie wiedzą, od czego zacząć. Kiedy można wziąć się za sadzenie pomidorów? Ile miejsca wymaga kalarepa? Czy można wysiewać ogórki bezpośrednio do gruntu? – Pomożemy Ci rozwiać wszystkie te wątpliwości! W tym poradniku znajdziesz 9 najważniejszych wskazówek, które ułatwią Ci uprawę warzyw – Aby założyć własny ogródek z warzywami nie musisz znać się na uprawie tych roślin – nie wymagamy żadnego doświadczenia! Wystarczy tylko nieco cierpliwości, a już wkrótce odkryjesz solidną porcję radości płynącą z ogrodnictwa.
Zamiast od razu zakładać duży ogród z płodozmianem oraz kulturą mieszaną, warto rozpocząć od niewielkiej grządki. Łatwiej będzie Ci wtedy śledzić rozwój warzyw. Jeśli masz ogród, wyznacz niewielką połać gruntu, na której mieścić się będzie Twoja uprawa warzyw. Najlepiej założyć grządki z warzywami w pobliżu domu. Dzięki temu zawsze będziesz mieć swoje rośliny na oku i dużo prościej będzie Ci zainterweniować, gdy tylko pojawią się szkodniki lub wystąpią inne problemy. Świetnym rozwiązaniem są również grządki podwyższone W dużych grządkach podwyższonych możesz uprawiać niemal wszystkie warzywa spotykane w ogrodach.
Miniaturowe grządki podwyższone możesz też bez problemu zainstalować nawet na małym tarasie lub balkonie. Możesz w nich sadzić m.in. sałatę, rzodkiewki, pomidory karłowe i paprykę.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby warzywa uprawiać także w skrzynkach lub doniczkach. Jedynym ograniczeniem jest właściwie tylko Twoja wyobraźnia! Warto jednak pamiętać, że niektóre rośliny osiągają duże rozmiary, dlatego dobrze jest to uwzględnić z odpowiednim wyprzedzeniem.
To, od jakich warzyw zaczniesz swoją przygodę z ogrodnictwem, naprawdę ma znaczenie. Niektóre warzywa są trudne w pielęgnacji i dojrzewają dopiero po dłuższym czasie, ale są też gatunki rosnące szybko i zapewniające plony nawet wtedy, gdy uprawa odbywa się w wyjątkowo niesprzyjających warunkach. Do tych drugich zaliczają się przykładowo rzodkiewki, marchew, groszek cukrowy, sałata rzymska oraz wszelkiego rodzaju zioła. Te rośliny wystarczy po prostu wysiać, a pierwsze plony zbierać już po kilku tygodniach!.
Tak proste w uprawie gatunki warzyw polecamy osobom początkującym, aby nabrały doświadczenia przed poważniejszymi wyznaniami. Dobrze jedna wiemy, że po pierwszych sukcesach nabierzesz ochoty na rozszerzenie swojej uprawy o bardziej wymagające rośliny.
Wybierając warzywa, warto wziąć pod uwagę jeszcze dwa istotne czynniki, które omawiamy poniżej.
Niektóre warzywa najlepiej wysiewać bezpośrednio do gruntu. Dotyczy to głównie warzyw korzeniowych, takich jak rzodkiewki, pasternak czy marchew.
Inne rośliny, np. sałaty liściowe, rukolę, buraki, rozmaryn, bazylię, szczypiorek czy groch, można natomiast nie tylko siać, ale też kupić sadzonki i zasadzić je na grządce. Wybór zależy od Ciebie – możesz spróbować wysiewu lub skorzystać z łatwiejszej opcji zakupu sadzonek młodych roślin.
Jeśli zaś chodzi o warzywa, takie jak pomidory, ogórki, bakłażany, dynie czy papryki, lepszym wyborem na początek przygody z ogrodnictwem będzie zakup sadzonek. Jeśli masz ochotę, możesz spróbować je zasiać – jednak w tym przypadku nasiona wysiewa się nie bezpośrednio do gruntu, lecz w pojemnikach na parapecie lub w ogrzewanej szklarni. Takie rośliny warzywne można przesadzić do ogrodu dopiero w połowie maja.
Nie każde warzywo można siać lub sadzić w tym samym czasie. Już w połowie marca, przy sprzyjającej pogodzie, można zabrać się za wysiew rzodkiewki, grochu i marchwi. Fasolka szparagowa i tyczna wymaga natomiast do kiełkowania ciepłego, majowego słońca. Warto też pamiętać o różnicach pomiędzy poszczególnymi odmianami warzyw. Należy kierować się informacjami podanymi na opakowaniu nasion.
Reguły zwykle są proste: w kwietniu można wysiewać większość warzyw korzeniowych i liściastych. Wtedy słońce grzeje już nieco mocniej, a warunki pogodowe są o wiele bardziej stabilne. Z kolei warzywa ciepłolubne, takie jak pomidory, papryka, ogórki, bakłażany, chilli, cukinie i dynie, są bardzo wrażliwe na zimno. Należy je zatem sadzić najwcześniej w połowie maja, gdy minie ryzyko przymrozków.
W naszym kalendarzu siewu czeka na Ciebie przejrzyste podsumowanie terminów siewu i sadzenia najróżniejszych warzyw.
Warzywo |
Wysiew czy sadzenie? |
Optymalny czas siewu/sadzenia |
1. Rzodkiewka |
Wysiew bezpośrednio do gruntu |
Czas siewu: od połowy marca |
2. Marchew |
Wysiew bezpośrednio do gruntu |
Czas siewu: od połowy marca |
3. Sałata dębolistna |
Wysiew bezpośrednio do gruntu/sadzenie na grządce |
Czas siewu/sadzenia: od połowy marca |
4. Groszek |
Wysiew bezpośrednio do gruntu/sadzenie na grządce |
Czas siewu/sadzenia: od połowy marca |
5. Burak liściowy |
Wysiew bezpośrednio do gruntu/sadzenie na grządce |
Czas siewu/sadzenia: od kwietnia |
6. Kalarepa |
Wysiew bezpośrednio do gruntu/sadzenie na grządce |
Czas siewu/sadzenia: od kwietnia |
7. Burak czerwony |
Wysiew bezpośrednio do gruntu/sadzenie na grządce |
Czas siewu/sadzenia: od kwietnia |
8. Pomidory |
Sadzenie na grządce |
Czas sadzenia: od połowy maja |
9. Chilli |
Sadzenie na grządce |
Czas sadzenia: od połowy maja |
10. Cukinia |
Sadzenie na grządce |
Czas sadzenia: od połowy maja |
Jeśli nie zapewnisz swoim roślinom właściwych warunków, trudno o obfite zbiory warzyw. Dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniego stanowiska. Ponieważ większość roślin warzywnych uwielbia słońce, najlepiej wybrać stanowisko słoneczne lub w ostateczności półcieniste. słoneczne lub w ostateczności półcieniste. Niektóre rośliny, takie jak pomidory, ogórki czy papryka, rosną szczególnie dobrze, jeśli dodatkowo są chronione przed deszczem. Jeśli nie masz do dyspozycji zadaszenia, polecamy zasadzić odporne odmian pomidorów gruntowych. Zasadniczo większość warzyw można uprawiać zarówno w gruncie, jak i na balkonie lub w szklarni.
W centrach ogrodniczych lub szkółkach często można znaleźć szeroki wybór młodych roślin warzywnych. Na pierwszy rzut oka rośliny wyglądają na dość małe, więc wydaje się, że bez problemu można je posadzić w ładnej doniczce. Jednak aby rośliny mogły wykształcić warzywa, latem znacząco zwiększają swoje rozmiary – i z małej sadzonki pomidora nagle wyrasta ogromny krzew, który może osiągnąć nawet dwa metry wysokości. Dlatego ważne jest, aby przed jeszcze zakupem rzucić okiem na etykietę na doniczce. Zawiera ona wszystkie istotne informacje na temat danej odmiany – między innymi, jak jakie rośliny osiąga wybrana przez Ciebie roślina..
Warto pamiętać, że, np. cukinia oraz dynia wymagają około jednego metra kwadratowego powierzchni. Pomidory mogą w zależności od odmiany osiągać wysokość od 30 do 250 centymetrów. Nawet uprawa niewielkich rzodkiewek wymaga nieco wolnego miejsca. Jeśli nasiona rzodkiewek są wysiane zbyt gęsto, rośliny będą wzajemnie utrudniały sobie wzrost i trudno im będzie wykształcić okazałe, okrągłe bulwy. Jeżeli wysiewasz warzywa w rzędach, warto zachować między nimi odpowiednie odstępy – znacząco ułatwia to pielęgnację i zbiór plonów. Dlatego na grządce należy uwzględnić wystarczająco dużo miejsca, aby każda roślina miała przestrzeń do swobodnego wzrostu.
W przypadku uprawy warzyw w donicach należy również wziąć pod uwagę fakt, że oferują one zwykle dużo mniej miejsca na system korzeniowy niż grządka ogrodowa. Zwróć więc uwagę na odpowiednią wielkość donicy. Donica dla dużego pomidora tyczkowego powinna mieć co najmniej 20 litrów pojemności. Cukinia najlepiej rośnie w donicy o pojemności co najmniej 40 litrów. Rzodkiewki i sałaty można bez problemu uprawiać w skrzynkach balkonowych.
Do uprawy w miniaturowych grządkach podwyższonych najlepiej nadają się niewielkie odmiany warzyw, takie jak karłowe pomidory krzaczaste, drobne papryczki, rzodkiewki, marchewki czy sałaty. Również w tym przypadku należy zachować odpowiednią odległość między roślinami.
Uprawa gruntowa
Oprócz wyboru odpowiedniego stanowiska, istotna jest także dbałość o właściwe podłoże umożliwiające zdrowy wzrost roślin. Większość warzyw dobrze rośnie w luźnej i bogatej w próchnicę glebie ogrodowej. Przed posadzeniem warzyw warto dokładnie przekopać grządkę i usunąć wszelkie chwasty, aby nie konkurowały z młodymi roślinami o wodę i składniki odżywcze. Wiele warzyw dobrze reaguje na dodatek kompostu ogrodowego do gleby. Kompost poprawia strukturę gleby, a mikroorganizmy w niej zawarte stopniowo przetwarzają go na składniki odżywcze pobierane przez rośliny.
Jeśli chcesz uprawiać warzywa o wysokim lub średnim zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, takie jak pomidory, ogórki, papryka, dynia czy cukinia, zalecamy dodawać do gleby specjalny nawóz długodziałający przeznaczony do warzyw. Zapewnia on roślinom wystarczającą ilość składników odżywczych na kolejne tygodnie, co jest niezbędne dla ich wzrostu i plonowania.
Zastanawiasz się zapewne, czym są rośliny wymagające intensywnego nawożenia. To proste: rośliny te wymagają szczególnie dużych ilości składników odżywczych. Natomiast rośliny o niskim zapotrzebowaniu, takie jak rzodkiewki, roszponka czy groch, potrzebują tych składników odżywczych znacznie mniej. Marchew, kalarepa czy boćwina plasują się pośrodku i określane są jako rośliny o średnim zapotrzebowaniu na składniki odżywcze.
Porada:Jeśli gleba jest ciężka i wilgotna, przed sadzeniem warto dodać ziemię do warzyw. Dzięki temu stanie się bardziej przepuszczalna i zapewniony zostanie lepszy odpływ wody. W przypadku ciężkich lub piaszczystych gleb łatwiej jest uprawiać warzywa w podwyższonych grządkach lub w donicach.
Grządka podwyższona czy donica – co wybrać?
Do uprawy różnorodnych roślin warzywnych w podwyższonej grządce polecamy naszą specjalną ziemię do warzyw. Jest odpowiednia dla różnych gatunków warzyw i stanowi doskonałe podłoże dla osób rozpoczynających swoją przygodę z samodzielną uprawą roślin.
Jeśli planujesz uprawiać warzywa w donicach możesz dodatkowo dostosować ziemię do ich indywidualnych potrzeb. Dla roślin o wysokim zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, takich jak pomidory, papryka, cukinia czy brokuły, zalecamy szczególnie żyzną ziemię, np. ziemię do pomidorów i warzyw COMPO BIO. Jeśli zamierzasz uprawiać wyłącznie warzywa o niskim zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, warto wybrać specjalną ziemię do wysiewu.
Wreszcie nadeszła ta chwila: Stanowisko jest już wybrane, masz uwzględnione zalecane odstępy i dobrałeś właściwą ziemię – teraz można rozpocząć sadzenie!
Sadzenie warzyw w 3 krokach:
Wysiew nasion warzyw - w 3 krokach:
„Podlewaj regularnie” albo „podlewaj według potrzeb” – takie zalecenia często się pojawiają, ale co one tak naprawdę oznaczają? Czy „regularnie” oznacza codziennie, co dwa tygodnie, a może jednak raz w miesiącu? Problem polega na tym, że nie ma jednej uniwersalnej zasady. To, jak często i obficie podlewać roślinę, zależy od wielu czynników: Czy roślina rośnie w donicy, czy jest to uprawa gruntowa? Czy panują upały i jest słonecznie, czy może ostatnio padało? Czy gleba jest ciężka i wilgotna, czy raczej lekka i piaszczysta?
Najprostsza zasada brzmi: sięgnij po konewkę dopiero wtedy, gdy wierzchnia warstwa ziemi lekko przeschnie. Nie podlewaj, jeśli ziemia nadal wydaje się wilgotna. Jednak korzenie nie mogą całkowicie wyschnąć. Najlepiej włożyć w ziemię palec na głębokość 2–3 cm, aby sprawdzić, jak bardzo jest wilgotna. Dzięki tej metodzie łatwiej sprawdzisz, czy Twoja roślina wymaga podlewania.
Trzy dodatkowe istotne porady:
Człowiek dobrze pamięta, aby ugotować sobie smaczny obiad, ale często zapomina, że rośliny też odczuwają głód i wymagają regularnych dostaw substancji odżywczych. Najważniejsze z nich to azot, potas i fosfor. Jeśli rośliny nie otrzymają wystarczającej ilości składników odżywczych, wystąpi ich niedobór. Może to skutkować zahamowaniem wzrostu, żółknięciem liści, słabym kwitnieniem i mniejszą ilością plonów. Dlatego regularnie nawoź swoje warzywa płynnym nawozem przeznaczonym do roślin warzywnych. Jego stosowanie jest bardzo proste – nawóz wystarczy dodać do wody i podlać rośliny tak przygotowaną mieszanką. Warzywa o wysokim zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, takie jak pomidory, cukinie czy papryka, potrzebują znacznie więcej nawozu niż te o niskim zapotrzebowaniu. Przed nawożeniem zawsze sprawdzaj zalecenia dotyczące dawkowania podane na opakowaniu.
Rozpoczęcie uprawy warzyw dla niektórych oznacza po prostu wybranie się do sklepu ogrodniczego, zakup wszystkich potrzebnych roślin i natychmiastowe rozpoczęcie sadzenia. Inni wolą pochylić się nad tym głębiej, starannie dobrać obsadę na grządce i zaplanować uprawę w taki sposób, aby rośliny miały optymalne warunki do rozwoju. Najważniejsze jest jednak, aby po prostu zacząć i czerpać radość z ogrodnictwa! Często najlepszą metodą nauki jest właśnie praktyka i stopniowe nabieranie doświadczenia. Jeśli chcesz poczytać więcej o uprawie warzyw, czytaj dalej, ponieważ zebraliśmy dla Ciebie jeszcze kilka wartościowych porad
Niezależnie od tego, czy już rozpoczynasz uprawę własnych warzyw, czy chcesz najpierw dowiedzieć się więcej – życzymy Ci powodzenia i dużo radości płynącej z ogrodnictwa! !
Dalsze porady dotyczące uprawy własnego ogródka warzywnego
Produkty odpowiednie do uprawy warzyw