Bez substancji odżywczych nie da rady – dotyczy to zarówno nas ludzi, jak i roślin. Podczas gdy my potrzebujemy witamin, węglowodanów itp., by zachować formę i zdrowie, również rośliny mogą się optymalnie rozwijać, gdy dostarczy się im odpowiednią ilość substancji odżywczych. Regularne nawożenie jest zatem podstawą gwarantującą właściwy wzrost roślin. Zawarte w nawozie składniki wspomagają wzrost roślin, wzmacniając ich zdolność obrony przed szkodnikami i chorobami. W tym miejscu dowiesz się dlaczego, kiedy i ile nawozu należy stosować.
Z biegiem czasu roślina pobiera z podłoża istotne substancje odżywcze, jakich potrzebuje do wytwarzania liści i kwiatów. Dopiero, gdy jesienią zrzuci ona liście lub całkowicie obumrze, substancje te będą znów dostępne w naturalnym obiegu. Usuwając owoce i skoszony materiał oraz obumarłe szczątki roślin, pozbawiamy obieg materii substancji odżywczych, powodując zubożenie gleby. Skutkiem: są blade liście, pogrubione zielone zielone żyłki listne, powolny wzrost. Możesz ochronić swoje rośliny, jeśli będziesz je regularnie nawoził. Tylko wtedy rośliny mogą rozwijać się zdrowo i opierać się wszelkim chorobom.
Jeśli chcemy się cieszyć bujnymi kwiatami i bogatymi plonami, musimy poza tym zadbać o zrównoważone nawożenie roślin. Obowiązują dokładnie takie same zasady, jak w przypadku własnego odżywiania: By móc się optymalnie rozwijać, konieczne są wszystkie składniki odżywcze. Danej substancji odżywczej nie da się zastąpić innym składnikiem. Jeśli będziesz dobrze obserwować swoje rośliny, z łatwością stwierdzisz, jakich składników odżywczych im brakuje. I tak na przykład marny wzrost lub blade liście są objawem braku azotu. Mało kwiatów i małe liście to z kolei efekt niedoboru fosforu. Gdy roślina choruje lub więdnie, mamy do czynienie z brakiem potasu.
Najważniejsze substancje odżywcze i ich funkcje
Główny składnik odżywczy | Funkcja |
---|---|
Azot | Odpowiada za wzrost roslin. |
Fosfor | Wspomaga proces wytwarzania kwiatów i owoców oraz pozytywnie wpływa na ukorzenianie rośliny. |
Potas | Zwiększa odporność roślin oraz poprawia smak owoców i warzyw. |
Magnez | Stanowi istotny budulec chlorofilu oraz wspomaga gospodarkę wodną rośliny |
Wapń | Pozytywnie wpływa na stabilność ścian komórkowych i odporność rośliny na czynniki zewnętrzne. |
Rozróżniamy między typowo organicznymi nawozami z naturalnych składników, nawozów mineralnych produkowanych w warunkach przemysłowych oraz nawozami organiczno-mineralnymi.
Nawozy organiczne
Składnikami nawozów organicznych są substancje pochodzenia roślinnego i/lub zwierzęcego (pestki winogron, łuski kakaowe, wiórki rogowe lub odchody ptaków morskich). Przemiana substancji organicznych w substancje odżywcze przydatne dla rośliny to długotrwały naturalny proces (mineralizacja). Substancje naturalne muszą w pierwszej kolejności ulec procesowi rozkładu w glebie pod wpływem mikroorganizmów. W związku z tym substancje odżywcze są przekazywane do otoczenia powoli w ramach długotrwałego procesu. Następuje aktywacja życia w glebie, co wspomaga proces wytwarzania humusu.
Nawozy organiczno-mineralne
Produktem procesów rozkładu materii organicznej przy udziale mikroorganizmów jest głównie azot. Aby dostarczyć roślinom wszystkie istotne substancje odżywcze, nawozy organiczne są wzbogacane składnikami mineralnymi. W ten sposób powstaje organiczno-mineralny nawóz. Również wiele nawozów organiczno-mineralnych składa się w 100 procentach z surowców naturalnych.
Nawozy mineralne
Nawozy mineralne zawierają składniki istotne dla odżywiania rośliny w formie minerałów i soli. Rozpuszczają się one pod wpływem wilgoci zawartej w glebie, dzięki czemu rośliny mają bezpośredni dostęp do składników odżywczych. Te dostarczające energii nawozy o działaniu wzmacniającym stosuje się przede wszystkim w przypadku roślin wymagających i permanentnie kwitnących, a także w przypadku objawów niedoboru minerałów.
Poza mineralnymi nawozami działającymi natychmiastowo występują również mineralne nawozy długodziałające. Nawozy te sukcesywnie uwalniają składniki odżywcze zgodnie z naturalnymi czynnikami wzrostu, jakimi są ciepło i woda, w dłuższym okresie czasu (z reguły od 3 do 6 miesięcy). Dzięki temu rośliny otrzymują przez cały sezon ogrodniczy odpowiednie ilości wszystkich wymaganych substancji odżywczych.
Oto najważniejsza zasada dotycząca dostarczania substancji odżywczych: Nawóz należy stosować tylko i wyłącznie w fazie wzrostu! W przeciwnym razie głównie byliny, owoce i warzywa będą wypuszczać kolejne pędy, przez co będą one szczególnie wrażliwe na działanie mrozu. Z tego względu nawożenie najlepiej przeprowadzać tylko do połowy sierpnia; po tym okresie należy dla krzewów i bylin stosować jedynie nawóz jesienny z przewagą potasu. Gdy lato jest bardzo gorące, przed aplikacją nawozu należy dobrze nawodnić podłoże. Najlepszą porą dnia jest wczesny poranek lub wieczór.
Nawozy płynne natychmiast przenikają do gleby, przez co zaczynają bardzo szybko działać. Rośliny znoszą lepiej małe i częste dawki nawozu. Nawozy długodziałające ułatwiają pracę ogrodnikom, ponieważ działają przez okres od trzech do sześciu miesięcy.
Z uwagi na fakt, że każda roślina ma inne wymagania, zaleca się stosowanie nawozów zgodnych z ich potrzebami. Zbyt mała ilość nawozu może być przyczyną ograniczonego wzrostu i mniej płodnych zbiorów. Trzeba jednak pamiętać, że nadmiar substancji odżywczych również może szkodzić roślinom. Dochodzi wówczas do zmiękczenia tkanki i w przypadku wiatru roślina może szybciej się złamać. Poza tym staje się ona bardziej podatna na choroby i na działanie szkodników.
Wśród warzyw wyróżniamy rośliny mocno, średnio i słabo wymagające, które wykazują różne zapotrzebowanie na substancje odżywcze. Do roślin słabo wymagających należy większość ziół oraz groch i rzodkiewka: Rośliny te zadowalają się niewielkimi ilościami substancji odżywczych. Nieco więcej nawozu będą potrzebować rośliny o średnich wymaganiach, takie jak truskawki, kalarepa i marchew. Do roślin wymagających największych ilości substancji odżywczych zaliczamy pomidory, ogórki, dynię i kapustę. Analogiczne różnice występują w przypadku roślin ozdobnych. Przed zakupem nawozu należy zdobyć informacje na temat określonych dla danej uprawy wymagań i dostosować nawóz do danej rośliny. Dokładne informacje na temat dozowania podano na opakowaniach nawozów.
Te zagadnienia mogą Cię również zainteresować