Opis
Opis
Czas występowania
Description
Mączniak rzekomy
Mączniak rzekomy to choroba grzybowa. Powoduje ona, że na wierzchu liścia – w zależności od gatunku rośliny – pojawiają się różnego rodzaju plamy. W przypadku warzyw, m.in. Ogórków, cukinii i pomidorów, plamy te są początkowo białe. Mogą również przybierać rdzawobrązowe zabarwienie. Na winorośli przebarwienia są żółte i przezroczyste (tzw. plamy olejowe), a na różach zwykle czerwonofioletowe. Na spodzie liści u wszystkich roślin rozwija się brudnoszary nalot grzybowy. Nalot ten może również pojawiać się na kwiatach i owocach. W przeciwieństwie do mączniaka prawdziwego, grzyb ten przenika przez aparaty szparkowe na spodzie liści i rozprzestrzenia się w ich wnętrzu. W ten sposób odbiera roślinie składniki odżywcze. Przy silnym porażeniu może dojść do zahamowania wzrostu, opadania liści, zamierania pąków oraz znacznych strat w plonach. Nie należy spożywać zainfekowanych owoców i warzyw, ponieważ w porażonych miejscach mogą znajdować się niebezpieczne dla zdrowia metabolity grzybowe. Rozwojowi choroby sprzyja utrzymująca się przed dłuższy czas chłodna pogoda z dużą ilością opadów, a także podawanie nawozów o zbyt dużej zawartości azotu. Objawy infekcji mogą pojawiać się od kwietnia do późnego sierpnia. Grzyb zimuje na pędach, opadłych liściach i owocach roślin.
Control
Jak zwalczać mączniaka rzekomego?
Profilaktyka mączniaka rzekomego polega na zapewnieniu roślinom stabilnych warunków temperaturowych, dobrej cyrkulacji powietrza, wystarczającej ilości miejsca oraz nawozu o wysokiej zawartości potasu. W przypadku pojawienia się pierwszych plam rośliny należy natychmiast potraktować odpowiednim preparatem, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się choroby. Usuwaj opadłe liście i owoce. Rośliny należy regularnie przycinać, aby zapewnić im lepszą cyrkulację powietrza i umożliwić szybsze wysychanie. Zabieg należy w razie potrzeby powtarzać, jednak w przypadku róż dopiero po 8-14 dniach
Przydatne produkty
Inne interesujące tematy