Te często wykorzystywane jako dodatek skrobiowy bulwy wywodzą się z Ameryki Południowej i zostały sprowadzona do Europy w XVI wieku. Ziemniaki należą do najpopularniejszych produktów spożywczych właśnie z tego względu, że można je przetwarzać na wiele różnych sposobów. Przedstawiamy przegląd różnorodnych odmian ziemniaków oraz doradzamy, jak w prosty sposób je uprawiać.
Z nami Ci się uda!
1
Od marca można rozpocząć proces wstępnego kiełkowania ziemniaków. W tym celu wystarczy włożyć bulwy do miski bez pokrywki i umieścić je w zaciemnionym miejscu. Wraz ze wzrostem temperatury skraca się czas kiełkowania. Idealna temperatura to od 10 do 15 stopni Celsjusza. Po trzech do sześciu tygodniach kiełkowania, przy łagodnej i bezdeszczowej pogodzie, sadzeniaki można umieścić w glebie w kwietniu. Ziemię należy wcześniej spulchnić i odchwaścić.
2
Aby nieco ułatwić sobie robotę, do wyznaczenia bruzdy można użyć sznurka ogrodowego. Ziemniaki należy w niej sadzić co 30 cm. Jeśli rzędy są oddalone od siebie o około 70 cm, rośliny będą miały wystarczająco dużo miejsca na rozwój. Dzięki zachowaniu takich odstępów rośliny szybciej schną po deszczu, co zapobiega rozwojowi chorób.
3
Gdy rośliny wykiełkują, nie powinny już być narażone na przymrozki. Gdy rośliny osiągną wysokość około 15 cm, należy obsypać bruzdy ziemią zebraną z wału pomiędzy nimi. Dzięki temu światło nie dotrze do bulw, co zapobiegnie powstawaniu zielonych miejsc o wysokiej zawartości solaniny. Takie działanie dobrze też wpływa na wielkość plonów.
4
Aby uprawa ziemniaków możliwa była także na balkonie, w centrach ogrodniczych dostępne są specjalne, podwójne donice. Pierwsza z donic posiada otwory umożliwiające łatwe wydobywanie dojrzałych bulw. Tę donicę umieszcza się w drugiej – zwykłym pojemniku do uprawy roślin. Podczas sadzenia ziemniaków należy regularnie sprawdzać, czy w donicach wytworzyły się zastoiny wodne. W tym celu warto ułożyć na dnie warstwę COMPO BIO GRANUPLANT® – specjalnego granulatu drenażowego do uprawy roślin – a następnie napełnić donicę ziemią do rozsad. Również w tym przypadku wskazane jest późniejsze obsypywanie uprawy ziemią.
Ziemniaki można zaklasyfikować do różnych kategorii w zależności od terminu zbioru – od odmian wczesnych po późne. O konsystencji gotowanych ziemniaków decyduje zawartość skrobi i białka. Miąższ i skórka mogą mieć kolor żółty, czerwony, fioletowy, niebieski lub czarny, w zależności od odmiany. Również kształt różni się w zależności od gatunku – może być okrągły lub podłużny, ale często trafimy również na bulwy nieregularne. Starsze odmiany są zazwyczaj smaczniejsze niż te nowsze. Przygotowaliśmy zestawienie popularnych odmian ziemniaków:
Typ kulinarny A | Typ kulinarny B | Typ kulinarny C | |
---|---|---|---|
Odmiany wczesne | Sieglinde, Alexandra, Annabelle, Nicola, Princess, La Ratte | Catriona, Christa | |
Odmiany średnio wczesne | Ramona, Cilena, Annalena, Angeliter Tannenzapfen | Desiree, Quarta | Bintje, Adretta |
Odmiany późne | Rosa Tannenzapfen, Linda | Agria, Laura | Ackersegen, Agria, Afra |
Patogen Phytophthora powodujący zarazę ziemniaczaną przenosi się głównie poprzez deszcz lub wodę do podlewania. Dlatego szczególnie ważne jest zapewnienie roślinom dobrej wentylacji i ochrony przed nadmiernymi opadami.
Te tematy również mogą Cię zainteresować
Produkty odpowiednie do Twoich ziemniaków