Kompostowanie, zwane również mineralizacją, oznacza biologiczny proces, w ramach którego materiał organiczny pochodzący z gospodarstwa domowego i ogrodu, ulega przekształceniu w wyniku wspólnego oddziaływania tlenu, bakterii i mikroorganizmów w humus. Kompost przyczynia się do poprawy właściwości gleby W zależności od zawartości substancji odżywczych dojrzały kompost można stosować jako nawóz na grządkach kwiatowych i warzywnych. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat kompostowania.
Dla kompostownika należy wybrać w swoim ogrodzie miejsce osłonięte przed wiatrem, w którym panuje cień lub półcień. Miejsce na słońcu nie jest dobre, ponieważ latem kompost szybko wysycha. Aby kompostownik mógł przyciągnąć organizmy żywe, takie ja rosówki, wymaga on bezpośredniego kontaktu z glebą. W żadnym wypadku nie należy na dnie kompostownika umieszczać stałych podstaw (z kamienia lub z betonu). Wybrane miejsce musi być ponadto łatwo i wygodnie dostępne I jeszcze jedna wskazówka pozwalająca cieszyć się większą harmonią wśród sąsiadów: Nie zakładaj swojego kompostownika na granicy działki.
Zasadniczo kompostownik nie powinien być szerszy i wyższy niż 1,50 m. Aby zapewnić odpowiednie procesy biologiczne, należy zadbać o odpowiednią ilość tlenu i wilgoci. Zbyt luźne warstwy kompostu mogą powodować jego zbyt szybkie wysychanie; zbyt gęsty kompost nie będzie zapewniał organizmom żyjącym w glebie odpowiedniej ilości tlenu. Dobre warunki zapewnimy zatem, gdy kompostowany materiał będzie dobrze wymieszany. Generalnie obowiązuje następująca zasada: Im bardziej złożona mieszanka, tym większą wartość ma kompost.
Aby przyspieszyć proces kompostowania, należy odpady ciąć wzgl. rozdrabniać na jak najmniejsze kawałki. Poza tym można je wzbogacać o kolejne substancje odżywcze. W tym celu należy na przykład na każdej warstwie świeżo naniesionego materiału kompostowego zastosować nasz przyspieszacz kompostowania i lekko go wymieszać z materiałem. Środek ten jest biologicznie aktywny i zaczyna szybko działać. Już po sześciu do ośmiu tygodni powstaje wysokowartościowy kompost ze zmulczowanego materiału. Uwaga: W czasie długich okresów suszy należy od czasu do czasu koniecznie nawadniać kompost.
Na kompost nadają się wyłącznie odpady pochodzenia organicznego. Ważne jest, by nie zawierały one substancji szkodliwych, takich jak tworzywa sztuczne i kompozyt, folia, guma, drewno lub kości. W przeciwnym razie proces kompostowania się nie powiedzie, a kompost nie będzie się nadawał do późniejszego użytku.
Na kompost nadają się np.:
Kompost osiąga połowę swojej dojrzałości z reguły po dwóch-trzech miesiącach. Wydziela on wówczas zapach świeżego leśnego podłoża i wykazuje ubytki swojej włóknistej struktury, nie licząc grubszych składników. Pełną dojrzałość kompost osiąga najpóźniej po pół roku. Taki stan można rozpoznać po tym, że składniki organiczne zamieniają się w ciemny, wydzielający charakterystyczny zapach humus.
Zasadniczo kompost można wykorzystać w całym ogrodzie. W szczególności zaleca się jego stosowanie w ogródkach użytkowych przed wiosennym obsadzaniem roślin oraz pod drzewami i krzewami. Na grządkach torfowych (rododendron, fuksje, wrzosy, wrzosy pospolite) najlepiej zrezygnować z kompostu, ponieważ powoduje on żółknięcie roślin).
Kompost – w zależności od rodzaju obsadzania i ilości dodanych wcześniej nawozów – należy rozprowadzać w postaci warstwy o grubości do pięciu centymetrów, a następnie go rozgrabiać na danej powierzchni. Kompost zawiera duże ilości fosforanów i potasu. Należy to uwzględnić w przypadku, gdy poza kompostem zdecydujemy się stosować także inne nawozy. Idealnym uzupełnieniem bilansu substancji odżywczych zawartych w kompoście są wiórki rogowe, które wspomagają optymalne działanie kompostu
Racjonalnym uzupełnieniem tradycyjnego kompostownika jest kompostowanie powierzchniowe. W takim wariancie kompostowania pozostałości zbiorów, liście i obumarłe części roślin rozrzuca się bezpośrednio na glebę. Także w tym przypadku grubszy i drzewiasty materiał należy nanosić wyłącznie w rozdrobnionej formie. W efekcie powinniśmy uzyskać warstwę zmulczowanego materiału, która wydatnie wspomoże zdrowotność roślin i gleby. Odpowiada ona ze regulację gospodarki wodnej i cieplnej, hamuje działanie deszczu i wiatru, powstrzymuje działalność chwastów, chroniąc organizmy żyjące w glebie.
Aby organizmy żyjące w glebie oraz nasze rośliny miały stworzone komfortowe warunki, nie odczuwając niedoboru azotu, potrzebna jest im dodatkowa porcja karmy dla robaków. W tym celu wystarczy po prostu rozgrabić wiórki rogowe lub przyspieszacz kompostowania, mieszając je z warstwą zmulczowanego materiału.
René Wadas, lekarz roślin
Te zagadnienia mogą Cię również zainteresować