Kulminacyjny moment w ogrodzie użytkowym
Zasiałeś lub posadziłeś warzywa, a później dbałeś o ich nawożenie, podlewanie i pielęgnację. Po co? Bo dobrze wiesz, że silne i zdrowe rośliny zapewniają obfite zbiory i świetnie smakują. Ale kiedy właściwie warzywa są dojrzałe i skąd wiadomo, że należy je zebrać? Wszystko, co warto wiedzieć o zbiorach warzyw, znajdziesz w tym artykule.
O jakiej porze zbierać warzywa wczesne i późne?
Wyróżniamy wczesne i późne odmiany warzyw. Do warzyw wczesnych należą np. kalarepa, groszek, cukinia czy ogórki. Należy je zbierać w odpowiednim czasie, ponieważ zbyt długie dojrzewanie powoduje gromadzenie się gorzkich substancji, które negatywnie wpływają na smak warzyw. Z kolei warzywa późne z czasem nabierają intensywniejszego smaku, dlatego bez obaw można je zbierać później. Do tej grupy należą przede wszystkim warzywa korzeniowe, takie jak marchew czy rzodkiew, oraz kapustne, jak jarmuż czy brukselka. Szczególnie warzywa kapustne uzyskują pełnię swojego smaku dopiero po pierwszych przymrozkach. Ze względu na ogromną różnorodność warzyw, trudno jest określić jeden, uniwersalny moment ich zbioru. Jednak, w przeciwieństwie do owoców, warzyw nie powinno się zbierać rano. Wiele gatunków, takich jak sałata czy rzodkiewka, gromadzi bowiem w nocy azotany. Te zaś mogą być szkodliwe dla człowieka, ale w ciągu dnia ulegają rozkładowi pod wpływem światła. Ponadto właśnie pod koniec dnia zawartość witamin w warzywach jest najwyższa.
Najlepszy moment na zbiór warzyw to słoneczne dni, ponieważ to wtedy większość azotanów ulega rozkładowi. Jednak zioła tracą swój aromat w południowym upale. Dlatego lepiej ciąć je jeszcze przed południem.
Kiedy najlepiej zbierać warzywa?
1
Dojrzałość pomidorów można dość łatwo ocenić na podstawie koloru. Jeśli są intensywnie czerwone, nic nie stoi na przeszkodzie rozpoczęciu zbiorów. W przypadku żółtych lub pomarańczowych odmian pomidorów dojrzałość owoców można rozpoznać po tym, że lekko ustępują pod naciskiem i łatwo odchodzą od szypułki. Uwaga: niedojrzałe, zielone pomidory są trujące!
2
Ogórki i cukinie należy zbierać stosunkowo szybko. Po pierwsze dlatego, że młode warzywa smakują, po drugie natomiast z uwagi na fakt, że aż do października mogą pojawiać się kolejne plony. Do zbiorów używaj ostrego noża i odcinaj ogórki lub cukinie bezpośrednio przy szypułce. Dzięki temu nie uszkodzisz rośliny i nowe warzywa szybciej urosną.
3
Można co prawda zbierać jeszcze zielone papryki , ale są one niedojrzałe, zawierają mniej witamin, a ich cierpki smak nie każdemu odpowiada. Dopiero gdy papryki przybiorą żółty, pomarańczowy lub czerwony kolor (w zależności od odmiany), można przystąpić doich zbioru. Pamiętaj, aby ostrożnie odłamywać papryki od rośliny.
4
Zgodnie z tradycją dynie zbiera się między wrześniem a październikiem – najpóźniej przed pierwszymi przymrozkami. Stopień ich dojrzałości można stwierdzić po zdrewniałych łodygach i głuchym dźwięku przy ostukiwaniu owocu. Im intensywniejszy jest kolor dyni, tym będzie bogatsza w witaminy i smaczniejsza. Aby dynie dłużej zachowały świeżość i nadawały się do przechowywania, nie należy odcinać łodygi.
Kiedy najlepiej zbierać warzywa?
1
Marchewki zazwyczaj uzyskują najlepszy smak oraz optymalny rozmiar dopiero pod koniec okresu dojrzewania. Dojrzałe marchewki zaczynają zaokrąglać się na końcach i w zależności od odmiany osiągają średnicę około 12 mm. Dojrzałe marchewki zwykle nieco wystają z ziemi, a ich liście zaczynają się przebarwiać. Można też lekko rozgrzebać ziemię i sprawdzić, jakiej wielkości jest marchewka. Marchewki podczas zbiorów nie są wykopywane, lecz wyciągane z ziemi.
2
Ziemniaki zbiera się zwykle około trzech miesięcy po posadzeniu. Gdy liście rośliny zaczynają więdnąć, nadszedł idealny moment na zbiór. Do wykopków najlepiej nadają się widły ogrodowe – wbija się je obok nadziemnej części rośliny. Pamiętaj, żeby wyciągać ziemniaka z ziemi w sposób delikatny. Możesz też odsłonić pojedyncze korzenie i zbierać tylko wybrane ziemniaki. Pozostałe bulwy mogą wówczas nadal rosnąć.
3
Pierwsze duże bulwy można zbierać już po trzech, czterech miesiącach po wysianiu buraków czerwonych. Młode buraczki są natomiast bardziej aromatyczne i to one smakują najlepiej. Im dłużej pozostają w ziemi, tym większa jest ich zawartość wody. Nie zwlekaj ze zbiorami zbyt długo, bo w końcu w miąższu pojawią się białe pierścienie.
4
Rzodkiewki rosną bardzo szybko i nie powinny pozostawać w ziemi dłużej niż sześć tygodni. W przeciwnym razie tracą swój charakterystyczny smak, stają się włókniste, gąbczaste i mogą pękać. Gdy osiągną wielkość około 2-3 cm, można je już zbierać, delikatnie wyciągając bulwy z ziemi.
5
Cebule lub ich szczypior można zbierać już po trzech, czterech miesięcy od posadzenia, o ile chcemy je jeść na bieżąco. Do przechowywania najlepiej nadają się cebule, których liście same się już łamią. Są wówczas dużo bardziej trwałe i odporne. Po zbiorach pozostaw cebule na kilka dni na ziemi, aby dobrze wyschły. Zewnętrzne warstwy cebuli staną się dzięki temu zupełnie suche, co pozwoli na jej dłuższe przechowywanie.
6
Kalarepa jest gotowa do zbioru około sześć do ośmiu tygodni po wysiewie. Powinna do tego czasu osiągnąć wielkość piłki tenisowej. Niektóre odmiany mogą jednak dorastać do znacznie większych rozmiarów. Aby zebrać kalarepę, wystarczy odciąć ją nożem tuż pod bulwą i usunąć duże liście.
Kiedy najlepiej zbierać warzywa?
1
Fasola dojrzewa już po kilku tygodniach. Przed zbiorem przełam jedną z fasolek – jeśli miejsce złamania jest zielone i soczyste, można rozpocząć zbiór. Zrywaj strąki, delikatnie odłamując je palcami. Regularne zbiory pobudzają roślinę do wytwarzania nowych kwiatów i kolejnych strąków.
2
Kukurydza jest gotowa do zbioru, gdy nitki znamionowe zmienią kolor na brązowy lub czarny. Możesz delikatnie naciąć ziarenko nożem – jeśli wypływa z niego mleczny sok, kolba jest gotowa do zebrania. Jeśli sok jest przezroczysty, warto jeszcze trochę poczekać. Podobnie jak w przypadku fasoli, cukry w kukurydzy po zbiorze przekształcają się w skrobię. Dlatego nie zwlekaj z dalszą obróbką ziarna kukurydzy.
3
Rozróżniamy sałaty głowiaste i liściowe. Sałata głowiasta zbiera się w całości – odcina się ją ostrym nożem około 2,5 cm nad ziemią. Sałata liściowa jest natomiast zbierana poprzez stopniowe odrywanie zewnętrznych liści.
4
Groszek można zbierać około trzech miesięcy po wysiewie – im młodszy, tym lepiej smakuje. Podczas zbiorów zmienia się smak groszku, ponieważ zawarte w nim cukry przekształcają się w skrobię. Nie zaleca się długiego przechowywania groszku – najlepiej spożywać go zaraz po zbiorze.
Nasza produkty odpowiednie do uprawy warzyw
To również może Cię zainteresować