Uzyskaj soczyste, słodkie pomidory dzięki naszej instrukcji
Pomidory to istne fabryki energii. Oprócz owoców, latem roślina tworzy formuje również liczne pędy i liście, które także zużywają część soków roślinnych. Aby zapewnić wystarczającą ilość składników odżywczych owocom, należy wtedy regularnie usuwać pędy boczne. Pasynkowanie polega na usuwaniu pędów bocznych wyrastających z kątów liściowych głównych pędów, które nie przyczyniają się do tworzenia owoców i niepotrzebnie osłabiają roślinę. Na czym to dokładnie polega? Jak rozpoznać, które pędy pozostawić? Omawiamy to krok po kroku w tym artykule.
Jakość zamiast ilości
Pasynkowanie pomidorów: z pozoru może to zabrzmieć dziwnie, ale jest to jedna z najważniejszych czynności pielęgnacyjnych, która przekłada się na obfite zbiory. Wydaje Ci się, że przycinanie pomidorów tydzień w tydzień od czerwca do września jest bardzo czasochłonne? Oto 5 przekonujących argumentów, dlaczego warto się na to zdecydować.
Tłumaczymy krok po kroku
1
Niektóre odgałęzienia należy usuwać, aby roślina mogła zainwestować energię i składniki odżywcze w dojrzewanie owoców. Najlepiej wybierać te pędy, na których i tak prawdopodobnie nie pojawią się owoce. Są to pędy boczne – rozwijają się później niż główne, owocujące pędy i charakteryzują się większą ilością liści i mniejszą liczbą kwiatów.
2
Pęd boczny (pasierb) znajduje się w kącie liściowym pomiędzy głównym pędem a liściem. Im mniejszy jest pasierb w momencie usuwania, tym mniejsza rana pozostaje na roślinie pomidora. Dlatego w miesiącach letnich warto sprawdzać roślinę raz w tygodniu w poszukiwaniu pędów bocznych do usunięcia.
3
Jeśli pędy są jeszcze młode, można je po prostu uszczknąć je ręcznie. Oczywiście dobrze nadaje się do tego także ostry nóż. W przypadku grubszych pędów lepiej użyć ostrego sekatora.
4
Ważna jest higiena narzędzi, ponieważ każde cięcie pozostawia ranę na roślinie, która może spowodować, że pomiędzy poszczególnymi pomidorami będą przenosić się choroby. Zwłaszcza jeśli jedna z roślin ma już widoczne objawy choroby narzędzie po użyciu należy starannie zdezynfekować. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest używanie osobnego noża do usuwania pędów bocznych rośliny dotkniętej chorobą.
Wyjątki potwierdzają regułę
Nie zawsze jednak to pęd pasierb odpowiedzialny jest za zmniejszone zbiory. Zwłaszcza gdy roślina jest już dobrze rozwinięta, czasami można zauważyć, że istnieją duże pędy główne, które po prostu nie chcą tworzyć kwiatów. W takim przypadku dobrym pomysłem może być odejście od reguły i usunięcie dużego głównego pędu, aby dać szansę mniejszemu pędowi lub pasierbowi.
Ciepłe leto powoli się kończy, a na roślinie wciąż zalegają niedojrzałe owoce? W takim przypadku zalecamy również usunięcie większych pędów, aby cała energia mogła zostać ponownie skierowana na tworzenie owoców. Pod koniec lata przychodzi również czas na usunięcie kwiatów, które do jesieni i tak nie zdążą przekształcić się w owoce.
Usuwanie pędów bocznych jest konieczne z reguły tylko w przypadku tzw. pomidorów palikowych. Te rośliny mają jeden główny pęd i tworzą wiele bocznych, które powinny być usunięte z wymienionych powyżej powodów.
Niektóre odmiany można jednak spokojnie uprawiać w formie wielopędowej. Zaliczają się do nich między innymi pomidory dzikie, krzaczaste oraz gronowe. Te odmiany wydają mniejsze owoce, które świetnie rosną również na bocznych pędach. W ich przypadku usuwanie pasierbów jest konieczne jedynie sporadycznie.
To również może Cię zainteresować
Produkty odpowiednie dla Twoich pomidorów