Soczyste pomidory, pikantna boćwina czy chrupiący kalafior – to właśnie latem wiele starannie zasadzonych i troskliwie pielęgnowanych gatunków owoców oraz warzyw nareszcie jest gotowych do zbioru. Jednak oznacza to również, że i jesień powoli zbliża się wielkimi krokami. Sezon prac w ogrodzie trwa jednak dalej. W tym artykule znajdziesz wskazówki dotyczące obsadzania i pielęgnacji Twoich podwyższonych grządek w okresie jesiennym.
Po każdych zbiorach nadchodzą kolejne. Wolne miejsce w podwyższonej grządce można przecież wykorzystać do posadzenia szybko rosnących warzyw jesiennych. Świetnie nadają się do tego:
Większość warzyw, takich jak jarmuż czy marchew, najlepiej wysiać w lipcu lub sierpniu. Roszponkę oraz niektóre odmiany szpinaku można wysiewać do podwyższonej grządki nawet do października. Późnym latem lub wczesną jesienią można także wysadzać do gruntu młode rośliny, które wcześniej były uprawiane w doniczkach. Jest to szczególnie polecane w przypadku brokułów, brukselki oraz pora.
Nie tylko warzywa dobrze czują się w podwyższonej grządce – mogą w niej rosnąć także kwiaty. Będą wtedy stanowić piękny, kolorowy akcent w ogrodzie, na tarasie lub balkonie. Świetnie nadają się do tego na przykład fiołki. Ciekawą opcją na jesienną grządkę jest również uprawa mieszana, łącząca warzywa, takie jak sałata czy szpinak, z roślinami ozdobnymi.
Szczególnie w pierwszych dwóch latach po założeniu podwyższonej grządki warstwy gleby mogą się znacznie obsuwać w ciągu letnich miesięcy. To nic złego – świadczy to o tym, że kompost, który odpowiada za dostarczanie składników odżywczych i wytwarzanie ciepła, „pracuje”. Przed rozpoczęciem jesiennych nasadzeń można po prostu uzupełnić grządkę ziemią ekologiczną. Do regulacji temperatury warto użyć ściółki z dodatkiem kompostu. Układa się ją jako czwartą, wierzchnią warstwę w grządce podwyższonej. Ściółka ta chroni rośliny przed uszkodzeniem w wyniku mrozu, a jednocześnie zapobiega zbyt szybkiemu wysychaniu gleby. Dodatkowo ogranicza ona wzrost chwastów. Gdy na zewnątrz robi się coraz chłodniej, warto zastosować nadstawkę inspektową, która ochroni rośliny przed zimnem. Nadstawka ta przekształca światło słoneczne w ciepło, co zapobiega dużym wahaniom temperatury w nocy. Dobrym pomysłem jest też przykrycie grządki podwyższonej włókniną. Ważne jest jednak, aby w ciągu dnia wietrzyć rośliny, aby pod przykryciem nie rozwinęły się choroby grzybowe. Zbiory należy zawsze przeprowadzać w dni, kiedy nie ma mrozu. Ponadto warto zwrócić uwagę na to, które warzywa należy usunąć z grządki, zanim temperatura spadnie poniżej zera.
Ponieważ pomidory, papryka i inne wymagające rośliny latem zużywają wiele substancji odżywczych, do jesiennych nasadzeń najlepiej wybrać rośliny o umiarkowanym i niskim zapotrzebowaniu na składniki pokarmowe. Należą do nich między innymi szpinak, rzodkiewki i sałata. Rośliny te potrzebują mniej azotu, potasu i fosforu niż gatunki o wysokim zapotrzebowaniu na składniki odżywcze. Specjalny nawóz do ekologiczny jest optymalnie dostosowany do potrzeb roślin warzywnych i może być stosowany do października – wystarczy dodać go do wody, której użyjemy do podlewania. Jeśli chcesz jednak uprawiać warzywa wymagające większej ilości składników pokarmowych, takie jak brokuły czy kalafior, zaleca się dostosowanie dawki nawozu zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby rośliny te miały odpowiednie warunki do wzrostu.
Twoje tegoroczne zbiory owoców i warzyw były wyjątkowo udane? Masz więc ogromny powód do radości, który jednak szybko może przerodzić się w problem, jeśli brakuje Ci miejsca do przechowywania swoich zbiorów. Darmowym rozwiązaniem, które pozwala zachować świeżość warzyw oraz ich wartości odżywcze, jest kopiec zagłębiony w podwyższonej grządce. Metoda ta nadaje się do przechowywania warzyw korzeniowych i bulwiastych, które można umieścić w skrzynce lub luzem w dole wykopanym w ziemi. Następnie grządkę podwyższoną przykrywa się warstwą ściółki, drewnianą kratką i – jeśli to konieczne – dodatkową warstwą folii ochronnej. Dzięki zaciemnieniu, odpowiedniej wilgotności powietrza i niskiej temperaturze warzywa mogą pozostawać w ziemi przez całą jesień i zimę, zachowując swoją świeżość
.
Przegapiłeś czas na jesienny wysiew nasion? W takim razie warto wykorzystać jesień na regenerację gleby. Wymieszaj kompost ogrodowy z ziemią w swojej grządce podwyższonej i daj w ten sposób przygotowanej mieszance „pracować” przez całą zimę.
W ciągu roku warstwa gleby w podwyższonej grządce obniża się średnio o 10–20 cm. Dlatego każdej wiosny warto uzupełnić jej wierzchnią warstwę świeżą ziemią.
Dowiedz się więcej
Wszystko o uprawie warzyw
Produkty odpowiednie dla Twojej grządki podwyższonej