compo image
  1. COMPO
  2. Porady
  3. Pielęgnacja roślin
  4. Warzywa, owoce, zioła
  5. Uprawa mikroliści

Świeżość prosto z kuchennego parapetu

Uprawa mikroliści

Masz ochotę na chrupiącą, świeże dodatki do kanapek? Mikroliście można z łatwością uprawiać na kuchennym parapecie. Nie tylko wzbogacają smak zup, kanapek i sałatek, ale także dostarczają solidej porcji witamin. Najlepsze jest to, że do ich uprawy nie potrzebujesz ani ogrodu, ani balkonu – mikroliście można hodować na parapecie przez cały rok. W tym artykule wyjaśniamy, jakie nasiona nadają się do uprawy tych niewielkich, choć potężnych bomb witaminowych i na co szczególnie należy zwrócić uwagę.

compo image

Różnica między mikroliśćmi a kiełkami

Czym właściwie się mikroliście?

W zasadzie mikroliście to nic innego jak małe kiełki, które wytworzyły już swoje pierwsze lub drugie listki. W przeciwieństwie do zwykłych kiełków, mikroliście uprawia się w ziemi, a na końcu nie spożywa się namoczonych nasion z przyczepioną do nich siewką, lecz odcina się gotowe, miniaturowe rośliny tuż nad powierzchnią ziemi. Nasiona pozostają w ziemi i w najlepszym przypadku mogą wykiełkować ponownie, dzięki czemu plony można zbierać wielokrotnie.

Jakie nasiona nadają się do uprawy mikroliści?

Rosnącym na jasnym i ciepłym parapecie kiełkom jest zupełnie obojętne, czy mamy lato, czy zimę. Bez problemu rosną przez cały rok – czy to w specjalnych tacach do uprawy, małych pojemnikach, czy nawet w starej filiżance do kawy.

Jakie nasiona nadają się na mikroliście?

Rzeżucha, rzodkiewka, burak czerwony – to właśnie nasiona tych roślin idealnie sprawdzą się przy uprawie mikroliści. Ale czy wiedziałeś, że w zasadzie kiełki można uprawiać z nasion niemal wszystkich ziół i warzyw? Należy jedynie unikać tych roślin, których liście są trujące dla ludzi. Są to na przykład zielone części wszystkich roślin z rodziny psiankowatych, takich jak pomidory, ziemniaki czy papryka. One absolutnie nie nadają się do spożycia!

Te odmiany zwiększą Twoje szanse na sukces

Nasiona odpowiednie do mikroliści

Uprawa mikroliściLista nasion

Rośliny, których nasiona się nadają

lucerna, amarantus, anyż, bazylia, kalafior, brokuł, gryka, koper, groszek, marchew, trybula, kolendra, rzeżucha, boćwina, mięta, pak choi, pietruszka, rzodkiewka, rzepa, burak czerwony, czerwona kapusta, rukola, gorczyca i pszenica.

Rośliny, których nasiona się nie nadają

bakłażan, chili, jagody goji, ziemniak, papryka, rabarbar i pomidory.

Instrukcja krok po kroku

Jak uprawiać mikroliście?

  1. compo image

    1

    Stanowisko i temperatura

    Mikroliście można uprawiać i zbierać o każdej porze roku. Stanowisko powinno być jasne, ale niezbyt nasłonecznione, ponieważ delikatne kiełki mogą się spalić. Latem tace z kiełkami można ustawić kilka metrów od okna, natomiast zimą najlepiej sprawdzi się dobrze oświetlony parapet od strony południowej. Optymalna temperatura do uprawy mikroliści wynosi od 18 do 22°C.

  2. compo image

    2

    Ziemia i wysiew

    Uprawa mikroliści nie różni się zasadniczo od uprawy zwykłych ziół i warzyw – poza jednym wyjątkiem.Ponieważ roślinki osiągają tylko kilka centymetrów wysokości i chcemy zebrać ich jak najwięcej, nasiona wysiewa się bardzo gęsto i potrzeba ich dość dużo. Nasiona należy wysiewać do standardowej ziemi do rozsad. Jest ona uboga w składniki odżywcze, co sprawia, że kiełki rosną wolniej i są smaczniejsze. Do uprawy można używać specjalnych tac hodowlanych lub zwykłych doniczek z otworami drenażowymi. Do uprawy mikroliści przydadzą Ci się nawet nietypowe pojemniki, takie jak filiżanki do kawy czy stare naczynia żaroodporne.

  3. compo image

    3

    Wilgotność powietrza i podłoża

    Największym wyzwaniem przy uprawie mikroliści jest utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności gleby. Kiełki muszą mieć stały dostęp do wody, aby mogły się prawidłowo rozwijać. Jednak szczególnie zimą, gdy jest mniej światła i niższa temperatura, wilgotna ziemia może szybko pokryć się pleśnią. W niektórych przypadkach pomocne może być ustawienie doniczek w pobliżu grzejnika, gdzie wilgotność powietrza jest niższa. Jeśli jednak powietrze w pomieszczeniu jest zbyt suche, delikatne kiełki mogą się gorzej rozwijać. Wtedy warto przykryć uprawę folią spożywczą, ale trzeba przy tym pamiętać o codziennym wietrzeniu roślin. Dostosowanie uprawy do warunków w pomieszczeniu zatem wymaga nieco wyczucia.

  4. compo image

    4

    Zbiory

    W zależności od rodzaju nasion mikroliście są gotowe do zbioru po około 3–4 tygodniach od wysiewu. Gdy pojedyncze kiełki wykształcą pierwsze 1–2 listki, można je ściąć tuż nad ziemią i od razu wykorzystać. Jeśli nie zetniesz wszystkich roślin na raz, istnieje szansa, że wypuszczą kolejne pędy i będziesz mógł cieszyć się plonami jeszcze dłużej.

compo image

Dlaczego mikroliście są tak zdrowe?

Maleńkie warzyw i ziół zawierają już wszystko, czego roślina potrzebuje do swojego rozwoju. Dlatego mikroliście są pełne witamin, minerałów, błonnika, białek i innych cennych substancji roślinnych. Pod względem koloru i smaku te niewielkie roślinki również mają wiele do zaoferowania. W zależności od rodzaju nasion mikroliście mogą mieć ostry lub lekko słodkawy smak, a ich barwa może być ognistoczerwona, zielona lub fioletowa.

compo image
compo image
Podłoża

COMPO BIO Ziemia do siewu i pikowania

Ziemia do siewu i pikowania idealnie nadaje się do uprawy mikroliści. Ma również bardzo drobną strukturę, co ułatwia wzrost delikatnym kiełkom.

Zobacz produkt

Udostępnij

Zapisz się do newslettera

POZOSTAŃ Z NAMI W KONTAKCIE

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas sezonowe porady, inspiracyjne artykuły i praktyczne wskazówki dotyczące pielęgnacji roślin i ogrodu zapisz się do naszego newslettera.

Dziękujemy za zapisanie się do naszego newslettera. Na podany adres e-mail wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym. Proszę kliknąć link w celu ukończenia rejestracji.

Proszę podać adres e-mail.  Proszę zaznaczyć wymagane pola.