Świeżość prosto z kuchennego parapetu
Masz ochotę na chrupiącą, świeże dodatki do kanapek? Mikroliście można z łatwością uprawiać na kuchennym parapecie. Nie tylko wzbogacają smak zup, kanapek i sałatek, ale także dostarczają solidej porcji witamin. Najlepsze jest to, że do ich uprawy nie potrzebujesz ani ogrodu, ani balkonu – mikroliście można hodować na parapecie przez cały rok. W tym artykule wyjaśniamy, jakie nasiona nadają się do uprawy tych niewielkich, choć potężnych bomb witaminowych i na co szczególnie należy zwrócić uwagę.
Różnica między mikroliśćmi a kiełkami
W zasadzie mikroliście to nic innego jak małe kiełki, które wytworzyły już swoje pierwsze lub drugie listki. W przeciwieństwie do zwykłych kiełków, mikroliście uprawia się w ziemi, a na końcu nie spożywa się namoczonych nasion z przyczepioną do nich siewką, lecz odcina się gotowe, miniaturowe rośliny tuż nad powierzchnią ziemi. Nasiona pozostają w ziemi i w najlepszym przypadku mogą wykiełkować ponownie, dzięki czemu plony można zbierać wielokrotnie.
Rosnącym na jasnym i ciepłym parapecie kiełkom jest zupełnie obojętne, czy mamy lato, czy zimę. Bez problemu rosną przez cały rok – czy to w specjalnych tacach do uprawy, małych pojemnikach, czy nawet w starej filiżance do kawy.
Rzeżucha, rzodkiewka, burak czerwony – to właśnie nasiona tych roślin idealnie sprawdzą się przy uprawie mikroliści. Ale czy wiedziałeś, że w zasadzie kiełki można uprawiać z nasion niemal wszystkich ziół i warzyw? Należy jedynie unikać tych roślin, których liście są trujące dla ludzi. Są to na przykład zielone części wszystkich roślin z rodziny psiankowatych, takich jak pomidory, ziemniaki czy papryka. One absolutnie nie nadają się do spożycia!
Te odmiany zwiększą Twoje szanse na sukces
Uprawa mikroliści | Lista nasion |
---|---|
Rośliny, których nasiona się nadają | lucerna, amarantus, anyż, bazylia, kalafior, brokuł, gryka, koper, groszek, marchew, trybula, kolendra, rzeżucha, boćwina, mięta, pak choi, pietruszka, rzodkiewka, rzepa, burak czerwony, czerwona kapusta, rukola, gorczyca i pszenica. |
Rośliny, których nasiona się nie nadają | bakłażan, chili, jagody goji, ziemniak, papryka, rabarbar i pomidory. |
Instrukcja krok po kroku
1
Mikroliście można uprawiać i zbierać o każdej porze roku. Stanowisko powinno być jasne, ale niezbyt nasłonecznione, ponieważ delikatne kiełki mogą się spalić. Latem tace z kiełkami można ustawić kilka metrów od okna, natomiast zimą najlepiej sprawdzi się dobrze oświetlony parapet od strony południowej. Optymalna temperatura do uprawy mikroliści wynosi od 18 do 22°C.
2
Uprawa mikroliści nie różni się zasadniczo od uprawy zwykłych ziół i warzyw – poza jednym wyjątkiem.Ponieważ roślinki osiągają tylko kilka centymetrów wysokości i chcemy zebrać ich jak najwięcej, nasiona wysiewa się bardzo gęsto i potrzeba ich dość dużo. Nasiona należy wysiewać do standardowej ziemi do rozsad. Jest ona uboga w składniki odżywcze, co sprawia, że kiełki rosną wolniej i są smaczniejsze. Do uprawy można używać specjalnych tac hodowlanych lub zwykłych doniczek z otworami drenażowymi. Do uprawy mikroliści przydadzą Ci się nawet nietypowe pojemniki, takie jak filiżanki do kawy czy stare naczynia żaroodporne.
3
Największym wyzwaniem przy uprawie mikroliści jest utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgotności gleby. Kiełki muszą mieć stały dostęp do wody, aby mogły się prawidłowo rozwijać. Jednak szczególnie zimą, gdy jest mniej światła i niższa temperatura, wilgotna ziemia może szybko pokryć się pleśnią. W niektórych przypadkach pomocne może być ustawienie doniczek w pobliżu grzejnika, gdzie wilgotność powietrza jest niższa. Jeśli jednak powietrze w pomieszczeniu jest zbyt suche, delikatne kiełki mogą się gorzej rozwijać. Wtedy warto przykryć uprawę folią spożywczą, ale trzeba przy tym pamiętać o codziennym wietrzeniu roślin. Dostosowanie uprawy do warunków w pomieszczeniu zatem wymaga nieco wyczucia.
4
W zależności od rodzaju nasion mikroliście są gotowe do zbioru po około 3–4 tygodniach od wysiewu. Gdy pojedyncze kiełki wykształcą pierwsze 1–2 listki, można je ściąć tuż nad ziemią i od razu wykorzystać. Jeśli nie zetniesz wszystkich roślin na raz, istnieje szansa, że wypuszczą kolejne pędy i będziesz mógł cieszyć się plonami jeszcze dłużej.
Maleńkie warzyw i ziół zawierają już wszystko, czego roślina potrzebuje do swojego rozwoju. Dlatego mikroliście są pełne witamin, minerałów, błonnika, białek i innych cennych substancji roślinnych. Pod względem koloru i smaku te niewielkie roślinki również mają wiele do zaoferowania. W zależności od rodzaju nasion mikroliście mogą mieć ostry lub lekko słodkawy smak, a ich barwa może być ognistoczerwona, zielona lub fioletowa.
To również może Cię zainteresować
Produkty odpowiednie dla Twoich ziół i warzyw