Opis
Opis
Czas występowania
Description
Brunatna plamistość liści pomidora
Plamistość jest stosunkowo rzadką chorobą i występuje tylko u niektórych odmian pomidorów. Objawia się żółtymi, a później brązowymi plamami na dolnych liściach, które pojawiają się po wewnętrznej stronie. Na spodzie liścia tworzy się zielonkawy lub brązowawy, aksamitny nalot grzybowy. Plamy nie rozprzestrzeniają się na łodygi i owoce. Choroba ta występuje głównie w szklarniach, gdzie grzyb patogeniczny jest w stanie przetrwać w glebie, na resztkach roślinnych lub elementach samej szklarni. Na rozwój grzyba korzystnie wpływa wysoka wilgotność powietrza.
Control
Jak zwalczać brunatną plamistość liści pomidora?
Usuń resztki starych roślin i zadbaj, by wilgotność powietrza nie była zbyt wysoka. Podlewaj rośliny od dołu (nawadnianie kropelkowe). W przypadku pojawienia się pierwszych plam rośliny należy natychmiast opryskać odpowiednim preparatem, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się choroby. Zabieg należy powtarzać co 8–-12 dni.
Przydatne produkty
Wszystko na temat pielęgnacji pomidorów