Zioła smakują wtedy, gdy są jeszcze świeże i mają w sobie pełnię aromatu. Najłatwiej o to, gdy trafiają na stół bezpośrednio z grządki i mają naprawdę sporo czasu, aby spokojnie rosnąć. Jeśli marzy Ci się samodzielna uprawa ziół, nie potrzebujesz żadnej specjalistycznej wiedzy – wystarczy jedynie szczypta cierpliwości. Jest tak dlatego, że większość ziół jest łatwa w uprawie i gwarantuje całkiem obfite zbiory. W tym artykule pokażemy Ci krok po kroku, jak osiągnąć świetne rezultaty w uprawie ziół.
Na początek dobra wiadomość: przy uprawie ziół moment wysiewu roślin nie jest najistotniejszy. Na zewnątrz zioła można wysiewać bez problemu od wiosny do późnego lata, natomiast w domu wysiew jest możliwy właściwie przez cały rok. Należy jednak pamiętać, że od listopada do stycznia wzrost roślin może być nieco słabszy ze względu na krótsze dni i małą ilość światła słonecznego. Najlepiej ustawić młode rośliny w bardzo jasnym miejscu, np. na parapecie okiennym, a jeszcze lepiej w szklarni.
Samodzielna uprawa ziół
1
Napełnij donicę lub tackę do sadzenia ziemią o niskiej zawartości składników odżywczych aż po brzegi. Następnie równomiernie rozprowadź ziemię i delikatnie ją ugnieć.
2
Rozsyp nasiona równomiernie. Należy pamiętać, aby nie wysiewać ich zbyt gęsto. Następnie przykryj nasiona cienką warstwą ziemi i delikatnie dociśnij dłonią lub małą deseczką. Zwilż nasiona delikatnym strumieniem wody lub za pomocą spryskiwacza.
3
Przykryj tackę pokrywą i umieść ją w ciepłym miejscu (20-22°C), aby zapewnić nasionom optymalne warunki do kiełkowania. Gdy ziemia zacznie wysychać, lekko ją podlej.
4
W zależności od gatunku roślin, pierwsze kiełki pojawią się po około 8-14 dniach. W tym momencie pojemnik należy ustawić w bardzo jasnym miejscu. Uwaga:: trzeba pamiętać, że zioła nie przetrwają w pełnym słońcu na południowym oknie!
5
Gdy młode rośliny wypuszczą pierwszą parę liści, należy je przerzedzić w razie zbyt gęstego wysiewu. Jeśli zioła docelowo mają być uprawiane w ogrodzie lub w donicach, jest to odpowiedni moment na ich przesadzenie. W tym czasie można również zdjąć pokrywę ochronną. Pamiętaj, aby ziemia nadal była wilgotna.
6
Regularnie zapewniaj swoim roślinom dodatkową dawkę składników odżywczych w formie nawozu – umożliwi im to optymalny rozwój. Szczególnie ważny dla prawidłowego wzrostu rośliny jest azot. Fosfor wspiera formowanie korzeni, z kolei potas wzmacnia tkankę roślin i zwiększa ich odporność. Tylko zdrowe zioła gwarantują pełnię aromatu – a to później rzeczywiście czuć w smaku!!
Jak sprawić, by zbiory były udane
Największy miłośnik słońca
Bazylii wywodzi się z regionów, w których panuje klimat śródziemnomorski i koniecznie trzeba to uwzględnić podczas jej uprawy – roślina rośnie jedynie na stanowiskach ciepłych i słonecznych. Nawet temperatury poniżej 10°C stanowią zagrożenie dla jej delikatnych liści. To wyjaśnia, dlaczego gruntowa uprawa bazyli nie jest najlepszym pomysłem w naszych szerokościach geograficznych.
Jeśli znajdziemy jej ciepłe stanowisko na parapecie, wysiew bazylii można rozpocząć już w marcu. Zanim jednak zabierzesz się za napełnianie doniczek do rozsad, warto pamiętać, że bazylia ma kilka nietypowych jak na zioła wymagań. Przede wszystkim potrzebuje gleby bogatej w składniki odżywcze – standardowe podłoża do ziół mogą nie wystarczyć. Zalecamy użyć uprzednio nawożonej ziemi kwiatowej. Co więcej, bazylia należy do roślin światłolubnych. Oznacza to, że nasion po wysianiu nie można przykrywać warstwą ziemi. Utrudnia to niestety ochronę nasionek przed wysychaniem. Aby utrzymać wysoką wilgotność powietrza, warto wykorzystać miniaturowe szklarnie do rozsady, ale można również użyć zwyczajnej osłony z folii.
Po tygodniu lub maksymalnie dwóch powinno być już widać pierwsze listki. Już młoda bazylia lubi sobie wypić. Upewnij się więc, że gleba jest stale wilgotna, ale nie przesycona wodą. W innym przypadku narazisz swoje rośliny na wystąpienie chorób grzybowych. Wystarczy jednak przestrzegać dwóch prostych zasad, aby uniknąć takiego ryzyka::
Gdy bazylia wyczerpie już zapasy składników odżywczych z gleby, warto rozpocząć regularne nawożenie. Cotygodniowa dawka nawozu do ziół zaspokoi potrzeby tej wymagającej rośliny.
Pewnie jednak wydaje Ci się teraz, że to wszystko brzmi dość skomplikowanie, prawda? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość: jeśli uda Ci się wyhodować zdrową, ładnie rosnącą roślinę, możesz łatwo rozmnożyć ją poprzez sadzonki z pędów. Wtedy idzie już znacznie łatwiej.
Minimum wymagań
W porównaniu do innych śródziemnomorskich ziół, pietruszka nie jest szczególnie wymagająca. Rośnie dobrze na parapecie, ale w lipcu można ją również wysiewać bezpośrednio do gruntu.
Skarb śródziemnomorskiej kuchni
Czy są jeszcze w dzisiejszych czasach ludzie, którzy gotują bez rozmarynu? To zioło stało się niezwykle popularne jako roślina doniczkowa uprawiana na balkonie lub parapecie. Rozmnażanie rozmarynu przez sadzonki zdrewniałe jest naprawdę proste, natomiast uprawa z nasion wymaga ogromnej cierpliwości i dużych umiejętności.
Dla tych, którzy chcą spróbować swoich sił w uprawie rozmarynu poprzez wysieww nasion, warto pamiętać, że pochodzi on z regionu Morza Śródziemnego. W związku z tym rozmaryn nie jest wprawdzie szczególnie wymagający pod względem gleby i wody, ale jego miłość do światła i ciepła sprawia, że uprawa jest wyzwaniem. Roślina preferuje ubogie, raczej suche gleby piaszczyste. Ziemię do wysiewu można dodatkowo wzbogacić piaskiem. Aby osiągnąć optymalną temperaturę kiełkowania (25-30 °C), najczęściej trzeba użyć specjalnej lampy do uprawy roślin lub maty grzewczej. Mimo to kiełkowanie zajmie trochę czasu, a z każdej partii nasion tylko niewielka część wyrośnie w przyszłości na zdrowe rośliny. Dlatego najlepiej rozpocząć wysiew wcześniej i umieścić w jednej doniczce kilka nasion – zwiększa to szansę, że do wiosny choć kilka roślin przetrwa.
Trik na zwiększenie wydajności kiełkowania rozmarynu: przed wysiewem namocz nasiona przez kilka godzin w letniej wodzie. Dzięki temu pory nasion otworzą się, co ułatwi im wchłanianie wody z gleby. Ponieważ rozmaryn należy do roślin światłolubnych, nasion nie należy mocno przysypywać ziemią – wystarczy cienka warstwa. Po około 6-8 tygodniach będzie można ocenić, czy wysiew się powiódł. Gdy siewki wypuszczą pierwsze listki, można je przesadzić do większych pojedynczych doniczek. W tym momencie należy również stopniowo zdejmować osłonę z miniaturowej szklarni.
Jeśli chcesz przesadzić rozmaryn na zewnątrz, najlepiej zrobić to dopiero w drugim roku od rozpoczęcia uprawy. Wcześniej roślina jest jeszcze zbyt mało odporna na chłód i szkodniki. Najbezpieczniej jest posadzić rozmaryn w dużej donicy, którą latem można wystawić na balkon lub taras, gdzie będzie mogła cieszyć się pełnią słońca. Na zimę najlepiej przenieść donicę do garażu lub na klatkę schodową – w miejsce, gdzie jest wystarczająco dużo światła dziennego.
Mistrz kiełkowania w chłodzie
Na początek warto zaznaczyć, że wysiew nasion szczypiorku nie jest najprostszą metodą, jeśli chcesz cieszyć się obfitymi plonami. Jeśli już posiadasz zdrową kępę szczypiorku, lepiej rozmnożyć ją przez podział. Wystarczy odpowiednia ilość wody i składników odżywczych, aby podzielone części szybko się ukorzeniły i ponownie rosły.
Jeśli jednak chcesz spróbować wysiewu nasion, musisz wiedzieć, że szczypiorek, mimo że często nazywany jest ziołem kuchennym, raczej nie przepada za ciepłem. Jego optymalna temperatura kiełkowania wynosi pomiędzy 5°C a 10°C. Należy unikać mrozu, dlatego najbezpieczniejszym czasem na wysiew jest okres od marca do kwietnia. Najlepiej siać szczypiorek bezpośrednio do skrzynki balkonowej lub na ogrodowej grządce – równie dobrze sprawdzi się jednak parapet okna w piwnicy lub nieogrzewana klatka schodowa. Zanim wybierzesz nasiona, upewnij się, że wybrana odmiana jest przeznaczona do wysiewu – nie każdy szczypiorek się do tego nadaje. Często nieodpowiednie do wysiewu są odmiany z białymi kwiatami, które zwykle można rozmnażać jedynie przez podział.
Bezpieczne miejsce dla delikatnych siewek szczypiorku to stanowisko półcieniste, które jest dobrze zabezpieczone przed przymrozkami i ulewami. Nasiona szczypiorku kiełkują tylko w ciemności i mają duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Dlatego pamiętaj, aby użyć ziemi do roślin z dodatkiem nawozu, przykryć nasiona warstwą ziemi o grubości 1-2 cm, a następnie solidnie wszystko ugnieść. Gwarancji kiełkowania nie ma nawet w idealnych warunkach, dlatego lepiej wysiać trochę więcej nasion. Jeśli zapewnisz wysianym nasionom odpowiednią wilgotność, pierwsze siewki powinny pojawić się po dwóch do trzech tygodni. Jako roślina o dużym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, szczypiorek raczej nie lubi konkurencji. Dlatego regularnie usuwaj chwasty w pobliżu rośliny, aby nie odbierały jej cennych zasobów. Zadbaj też o regularne nawożenie szczypiorku regularnym nawozem przeznaczonym do ziół, a obfite plony będą już tylko kwestią czasu.
Produkty odpowiednie dla Twoich ziół
Więcej informacji na temat ziół znajdziesz tutaj