1. COMPO
  2. Porady
  3. Choroby i szkodniki
  4. Warzywa, owoce i zioła
  5. Czarna zgnilizna kapusty

Opis

Czarna zgnilizna kapusty

compo image

Opis

Rośliny infekowane:
kalafior, brokuł, kapusta głowiasta (czerwona, biała, stożkowa, włoska), marchew, pasternak, chrzan, skorzonera, ogórki i cukinie
Symptoms:
obumieranie liści warzyw kapustnych
Appearance:
szaro-brązowe, okrągłe plamy z wyraźnymi koncentrycznymi pierścieniami na liściach warzyw kapustnych

Czas występowania

Description

Czarna zgnilizna kapusty

Czarna zgnilizna kapusty to choroba grzybicza, która atakuje przede wszystkim starsze liście roślin kapustnych. Na liściach kapusty pojawiają się szaro-brązowe, okrągłe plamy, które wyraźnie odcinają się od zdrowych tkanek. W tych miejscach powstają liczne zarodniki grzybów. Wilgotne i ciepłe warunki pogodowe przyspieszają rozprzestrzenianie się choroby, powodując szybkie żółknięcie i obumieranie liści. Nawet siewki kapusty mogą ulec porażeniu. Dzieje się tak, ponieważ zarodniki grzyba mogą przetrwać w glebie, a nawet na nasionach. W przypadku kalafiora porażeniu mogą ulec także kwiatostany. Grzyb może również rozwijać się na martwym materiale roślinnym.

Control

Jak uporać się z czarną zgnilizną kapusty?

Aby zapobiec chorobie, rośliny należy sadzić w odpowiednich odstępach. Ponadto należy zadbać o zrównoważone nawożenie, np. stosując nawóz zawierający guano. Po zauważeniu pierwszych objawów porażenia należy usunąć chore liście. Czarną zgniliznę kapusty można zwalczać również przy użyciu odpowiednich środków ochrony roślin.

Udostępnij

Zapisz się do newslettera

POZOSTAŃ Z NAMI W KONTAKCIE

Jeżeli chcesz otrzymywać od nas sezonowe porady, inspiracyjne artykuły i praktyczne wskazówki dotyczące pielęgnacji roślin i ogrodu zapisz się do naszego newslettera.

Dziękujemy za zapisanie się do naszego newslettera. Na podany adres e-mail wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym. Proszę kliknąć link w celu ukończenia rejestracji.

Proszę podać adres e-mail.  Proszę zaznaczyć wymagane pola.