Opis
Opis
Czas występowania
Description
Czarna zgnilizna kapusty
Czarna zgnilizna kapusty to choroba grzybicza, która atakuje przede wszystkim starsze liście roślin kapustnych. Na liściach kapusty pojawiają się szaro-brązowe, okrągłe plamy, które wyraźnie odcinają się od zdrowych tkanek. W tych miejscach powstają liczne zarodniki grzybów. Wilgotne i ciepłe warunki pogodowe przyspieszają rozprzestrzenianie się choroby, powodując szybkie żółknięcie i obumieranie liści. Nawet siewki kapusty mogą ulec porażeniu. Dzieje się tak, ponieważ zarodniki grzyba mogą przetrwać w glebie, a nawet na nasionach. W przypadku kalafiora porażeniu mogą ulec także kwiatostany. Grzyb może również rozwijać się na martwym materiale roślinnym.
Control
Jak uporać się z czarną zgnilizną kapusty?
Aby zapobiec chorobie, rośliny należy sadzić w odpowiednich odstępach. Ponadto należy zadbać o zrównoważone nawożenie, np. stosując nawóz zawierający guano. Po zauważeniu pierwszych objawów porażenia należy usunąć chore liście. Czarną zgniliznę kapusty można zwalczać również przy użyciu odpowiednich środków ochrony roślin.
Dowiedz się więcej o owocach i warzywach