Nasiona chia, komosa ryżowa czy jagody goji – wszystkie te produkty uważane są za superfood i cieszą się w związku z tym ogromną popularnością. Wszystkie trzy łączy jednak coś jeszcze: zanim trafią na nasze talerze, muszą pokonać naprawdę daleką drogę. Tymczasem o wiele bardziej przyjazne dla środowiska, a przy tym równie zdrowe są rodzime zamienniki tych produktów, które bez problemu można uprawiać we własnym ogródku.
Słowo „superfood” z pewnością już niejednokrotnie obiło się Wam o uszy. Pod tą nazwą kryją się produkty spożywcze, które zawierają szczególnie dużo witamin, minerałów i innych cennych składników odżywczych, co sprawia, że są wyjątkowo korzystne dla organizmu. Termin nie jest jednak chroniony prawnie ani nawet precyzyjnie zdefiniowany, dlatego na półkach sklepowych można znaleźć wiele produktów reklamowanych jako superfood. Mogą to być owoce, artykuły sproszkowane, batoniki zbożowe czy soki – choć wszystkie te rzeczy zawierają jedynie niewielkie ilości tych cennych substancji.
Pierwotnie za superfood uważano jedynie egzotyczne owoce z dalekich zakątków naszego globu. W ostatnich latach, ze względu na duży ślad węglowy generowany przez te owoce oraz obawę przed zawartymi w nich substancjami szkodliwymi, coraz większą popularnością cieszą się jednak ich występujące w naszych szerokościach geograficznych zamienniki. Co więcej, rodzime superfoody można z łatwością uprawiać we własnym ogrodzie. Co więcej, takie bomby witaminowe z własnej uprawy często smakują dużo lepiej niż owoce, które mają za sobą długą drogę przez morze lub ocean.
Superfoody rzeczywiście zawierają wiele cennych i ważnych składników odżywczych. Wciąż brakuje jednakk przekonujących dowodów naukowych, które potwierdzałyby ich prozdrowotne właściwości dla naszego organizmu
Agrest ma długą tradycję w naszych ogrodach, ale w międzyczasie zdążył już nieco popaść w zapomnienie. Nowoczesne odmiany pozbawione kolców sprawiają jednak, że zbiór owoców jest znacznie łatwiejszy, przez co agrest na powrót przeżywa swój renesans. Zielone lub już dojrzałe, czerwone owoce zbiera się od czerwca do sierpnia – w zależności od oczekiwanego stopnia ich słodkości. Dzięki swojemu charakterystycznemu, słodko-kwaśnemu smakowi agrest świetnie sprawdza się w deserach i dżemach, gdzie stanowi orzeźwiający kontrast dla pozostałych składników.
Jako superfood agrest wyróżnia się wysoką zawartością witamin B i C oraz minerałów takich jak potas, żelazo, fosfor i magnez.
Kolejnym popularnym, aczkolwiek wzbudzającym ogromne kontrowersje superfoodem jest awokado. Owoc ten zawiera ogrom nienasyconych kwasów tłuszczowych i solidną porcję witamin, jednak trzeba go transportować z odległych krajów, a dodatkowo jego uprawa wiąże się z niesamowicie wielkim zużyciem wody. To właśnie dlatego o wiele lepszym wyborem – o ile na sercu leży Ci troska o środowisko naturalne – są nasze, lokalne owoce. Jednym z takich produktów jest orzech włoski – to rodzimy superfood, który możesz większego trudu uprawiać we własnym ogródku. Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów omega-3, orzechy włoskie wyróżniają się także wysoką zawartością magnezu.
Jeśli chcesz mieć świeże orzechy włoskie we własnym ogrodzie, najlepszym czasem na posadzenie drzewa jest wiosna. Dla orzecha idealne będzie przestronne stanowisko słoneczne lub co najwyżej półcieniste – drzewo może rosnąć nawet 200 lat i osiągać znaczną wielkość, dlatego powinien mieć wystarczająco dużo miejsca do wzrostu.
Burak czerwony to jedno z najzdrowszych warzyw. Dzięki tej pożywnej bulwie w Twojej diecie zagości m.in. potas, kwas foliowy i białko. Charakterystyczny czerwony barwnik – betanina – jest uważany za prozdrowotny i wykazuje działanie przeciwzapalne. Buraki można uprawiać nie tylko w gruncie, ale także w donicach lub podwyższonych grządkach, co sprawia, że ten superfood idealnie nadaje się również na balkon lub taras. Pełne prozdrowotnych składników bulwy można zbierać już około trzy do czterech miesięcy po wysiewie. Buraki są niezwykle wszechstronne – możesz z nich przygotować soki i smoothie, ale fantastycznie smakują też, jeśli dodasz je do sałatek lub upieczesz w piekarniku.
Latem nasze ogrody pełne są najprzeróżniejszych rodzimych superfoodów, lecz w chłodniejszych miesiącach wybór jest znacznie mniejszy. To właśnie w tym czasie na scenę w blasku fleszy wchodzi jarmuż. Warzywo cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych, więc nie warto się przejmować tym, że jego renoma jest trochę przykurzona. Z pewnością należy je zaliczyć do rodzimych superfoodów – dostarcza bowiem m.in solidnej dawki żelaza, wapnia oraz witamin A i K.
Jeśli chcesz cieszyć się świeżym jarmużem z własnego ogrodu, wysiej jego nasiona na słonecznym stanowisku w połowie maja. Jarmuż jest rośliną o wysokim zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, wymaga zatem częstego nawożenia, np. ekologicznym nawozem COMPO BIO BLAU. Trzeba też pamiętać o jego regularnym podlewaniu, jeśli pysznymi listkami z własnego ogródka chcemy się raczyć już od października..
Czarna porzeczka to doskonałe źródło witaminy C. Owoc zawiera także sporo potasu, żelaza i wyjątkowo duże ilości błonnika. Świeżo zerwane owoce są raczej kwaśne, dlatego świetnie nadają się do przygotowania soków i dżemów. Jeśli kupisz porzeczkę w doniczce, drzewo owocowe możesz zasadzić w swoim ogrodzie zarówno wiosną, jak i jesienią. Tego rodzaju superfood dobrze sprawdzi się również na balkonie – w takim przypadku warto wybrać odmiany karłowe, przykładowo porzeczka „Summer Pearls® Patio Black”.
Produkty egzotyczne | Produkty regionalne |
---|---|
Jagody acai | Czerwona kapusta, burak czerwony i borówki czarne |
Awokado | Orzechy włoskie |
Nasiona chia | Siemię lniane i nasiona bazylii |
Jagody goji | Borówki czarne i czarne porzeczki |
Granat | Rabarbar i marchew |
Matcha | Rumianek |
Quinoa | Soczewica i gryka |
Trawa pszeniczna | Jarmuż i brokuły |
Tutaj znajdziesz więcej informacji na temat uprawy owoców i warzyw we własnym ogrodzie
Produkty odpowiednie do Twojego ogrodu